Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Πηνελόπης Κουρτζή «Το Κορίτσι Με το Σαλιγκάρι»

Σε μια όμορφη βραδιά , με φυσικό σκηνικό το παλιό λιμάνι του Ηρακλείου & το Κάστρο του -το φρούριο Κούλε- παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Πηνελόπης Κουρτζή «Το Κορίτσι Με το Σαλιγκάρι» από τις εκδόσεις Ψυχογιός και το Δήμο Ηρακλείου , Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Heraklion Arts and Culture.

Τη βραδιά άνοιξε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αριστέα Πλεύρη.

Το κοινό απόλαυσε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο μέσω του νέου ιστορικού μυθιστορήματος που μας ταξιδεύει στην Κρήτη του ’70, μας ξεναγεί στα Μάταλα, στην παραλία όπου έζησαν «τα παιδιά των λουλουδιών» και στην τοπική κοινωνία της δεκαετίας εκείνης.

Η συγγραφέας των best sellers δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί πρωτότυπο υλικό για τις ιστορίες της, όπως έκανε στο «Κορίτσι Με Το Σαλιγκάρι» ερευνώντας το κοινόβιο των Ματάλων. Το βιβλίο αποτελεί σπάνιο υλικό καταγραφής, καθώς τα Μάταλα και το φαινόμενο «του καλοκαιριού της αγάπης» που έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, δεν απαντώνται στην Ελληνική λογοτεχνία.
Στην «Ερωμένη των Φάρων», ο θρύλος της γυναίκας της δεκαετίας του ‘60, που έμεινε γνωστή ως η πόρνη των φάρων, είναι ένα ιστορικό οδοιπορικό στους φάρους της Ελλάδας κ τις ιστορίες τους, με κομβική πλοκή στην Κρήτη στο φάρο της Γραμβούσας.
Η Πηνελόπη Κουρτζή ως mainstream συγγραφέας του κοινού, έχει προκαλέσει αίσθηση με τις ιστορίες της , την αγάπη της για την Κρήτη, για το ότι καινοτομεί με τις ηρωίδες της στο Instagram, για το ότι καλλιτέχνες και άνθρωποι του θεάματος δεν επιλέγουν μόνο τα βιβλία της αλλά και να πρωταγωνιστήσουν στα κινηματογραφικά video clips τους.

Καλεσμένοι και κοινό παρακολούθησαν τα κινηματογραφικά τρέιλερς από το βιβλίο «Κουμκουάτ» , την πραγματική ιστορία της γιαγιάς της Πηνελόπης στη κατοχή κ μετέπειτα στην Άρτα και την Κέρκυρα, γυρισμένο στο σπίτι του διεθνούς Μαικήνα της τέχνης Αλέξανδρου Ιόλα, στου Ψυρρή, με πρωταγωνιστές τη Τόνια Σωτηροπούλου κ το Γιώργο Χρανιώτη και από τα «13 Μπαλώματα» , την πραγματική ιστορία της Νόρας , της νόθας κόρης του άρχοντα του νησιού της Μυτιλήνης, με πρωταγωνιστή και εδώ τον Γιάννη Κουκουράκη, όπου το τραγούδι είναι αποκλειστικά γραμμένο και ερμηνευμένο από την Ελένη Σταμίδου, ερμηνεύτρια και συνθέτρια , Μονωδό- Υψίφωνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

   

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του ΚΟΙ ΠΟ ΔΙ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ, Γιάννη Κομονταχάκη και τις κυρίες Ελένη Μαραγκάκη , Μαίρη Ζηνόζη και Έρη Παυλάκη να συνομιλούν με τη συγγραφέα.

Η βραδιά έκλεισε κινηματογραφικά με την προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Η Παραλία», βασισμένη στο βιβλίο, που το καλοκαίρι του 2020, πριν καν κυκλοφορήσει το βιβλίο, γυρίστηκε στα Μάταλα με συμμετοχή πλήθος εθελοντών , σε σκηνοθεσία Ειρήνης Λουκάτου και σε συμπαραγωγή Δήμου Φαιστού & Περιφέρειας Κρήτης.

Την βραδιά προβολής χαιρέτισαν η Εντεταλμένη Σύμβουλος Εθελοντισμού , Σύμβουλος Τουρισμού ΠΕ Ηρακλείου και γραμματέας του ΠΣ , Γεωργία Μηλάκη , η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Εθελοντισμού -Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Φαιστού, Βασιλεία Αρμουτάκη και η Μαρία Βασιλάκη – Δ/νση Παραγωγής.

Χορηγός Προβολής «SUPER CRETA GAS» – ΚΟΥΜΟΥΛΑΣ ΑΕ

Τη βραδιά παρουσίασε ο Μανόλης Φούμης .

Επιμέλεια – Μάγδα Κατόπη

Η ταινία μικρού μήκους «Η Παραλία» έχει παραχωρηθεί – pro bono – από τη δημιουργό της, στις Ημέρες Μεσογειακού Κινηματογράφου του Δήμου Ηρακλείου ( αρχές Αυγούστου ) και για λίγες ημέρες μετά θα είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πλατφόρμα Heraklion Arts & Culture, επίσης, στο Chania Film Festival, ενώ ένα μικρό ντοκιμαντέρ για τα γυρίσματα έχει κατατεθεί στο film office της Περιφέρειας Κρήτης.

Την Παρασκευή 18 Ιουνίου , παρουσιάστηκε σε Α’ προβολή στα Μάταλα του Δ. Φαιστού ενώ το Σάββατο 26 Ιουνίου θα παρουσιαστεί στο θερινό σινεμά των Αρχανών σε μια ειδική εκδήλωση του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων που θα ανοίξει ο Δήμαρχος Μανόλης Κοκοσάλης.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας από το βιβλίο «Το Κορίτσι Με το Σαλιγκάρι» εδώ https://www.youtube.com/watch?v=NQzSRoRcxGo&t=8s

Το soundtrack της ταινίας είναι σε στοίχους της Πηνελόπης Κουρτζή

Photo Γιώργης Πακιουφάκης

Πηγή: IraklioBlog