“Δια χειρός Κ.Φ. Σταυρακάκη” Έκθεση έργων του Ανωγειανού Ζωγράφου Κωνσταντίνου Φαν. Σταυρακάκη (1848-1908)

Με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το πρώτο ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τους Τούρκους το 1822, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης, ο Δήμος Ανωγείων σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων και Φίλων του Σταυρακείου Γυμνασίου-Λυκείου Ανωγείων και τη σύμπραξη του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης, οργανώνει έκθεση στα Ανώγεια, με έργα του ζωγράφου Κωνσταντίνου Φαν. Σταυρακάκη (1848-1908).

Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες, που αποτελούν τα πορτραίτα των Ανωγειανών οπλαρχηγών που εκτίθενται μόνιμα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, αλλά και πίνακες που βρίσκονται σε σπίτια Ανωγειανών και εικόνες που φιλοξενούνται στις μονές Αρκαδίου, Βωσάκου, Χαλέπας, στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στ΄Ανώγεια καθώς και στο εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις Γωνιές Μαλεβιζίου.

Εγκαίνια έκθεσης

01 Αυγούστου 2022, ώρα 19.00 | Πλατεία Αρμί, Ανώγεια

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα, την κοινωνική, πολιτική και αγωνιστική δράση, αλλά και το εικαστικό έργο του Κωνσταντίνου Φαν. Σταυρακάκη.

Θέματα και Ομιλητές:

1) “Το εικαστικό έργο του Κωνσταντίνου Σταυρακάκη εξ Ανωγείων”. | Νίκος Γιγουρτάκης, αρχαιολόγος, φιλόλογος, επίτιμος Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

2) “Ο Κωνσταντίνος Φαν. Σταυρακάκης. Η πολιτική και αγωνιστική του δράση”. | Γεώργιος Σκουλάς του Μιλτιαδαντρέα, συγγραφέας – ερευνητής.

3) “Ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Σταυρακάκης”. | Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, δρ. ιστορικός της τέχνης.

Διάρκεια & Τοποθεσία Έκθεσης:

01 έως 31 Αυγούστου 2022 |Αίθουσα Κάτω από το Δημαρχείο Ανωγείων, Πλατεία Αρμί,

Διοργάνωση: Δήμος Ανωγείων & Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων Σταυρακείου Γυμνασίου – Λυκείου Ανωγείων

Σύμπραξη: Ιστορικό Μουσείο Κρήτης & Ιερά Μητροπόλη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Επιμέλεια: Μήτσος Σταυρακάκης, Όλγα Καλλέργη

Σχεδιασμός: Ιωάννης Οικονομάκης